Najave i novosti

Završna konferencija projekta

U Županijskoj palači u Varaždinu, 20. prosinca 2016. godine, održana je završna konferencija Projekta razvoja integriranog prijevoza putnika (IPP) i intermodalnog prijevoza tereta (IPT) na području regije sjeverne Hrvatske.
Kao što smo već obavještavali javnost, temeljni cilj projekta je izrada Master plana, strateškog dokumenta za prometni razvoj triju županija sjeverne Hrvatske - Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, koji će biti baza za sve buduće prometne projekte. Cilj Master plana je identificirati probleme i prilike za poboljšanje prometnog sustava te postaviti okvire mogućim rješenjima.

Integrirani prijevoz putnika odnosi se na novi sustav lokalnog javnog prijevoza putnika u kojem su sva vozila javnog prijevoza - u slučaju tri županije sjeverne Hrvatske su to vlakovi i autobusi - objedinjena u zajednički sustav prijevoza, pri čemu za sve linije javnog prijevoza vrijedi jedinstvena karta.

Završnoj konferenciji sudjelovali su varaždinski župan Predrag Štromar, župan Međimurske županije Matija Posavec te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Darko Sobota.
Petra Martak, koordinatorica projekta za Varaždinsku županiju prisutne je upoznala sa detaljima same provedbe projekta; koje aktivnosti su provedene, na koji način se informirala javnost o provedbi samog projekta, kako i gdje se bolje informirati o projektu.

Kao predstavnik izrađivača Master plana za integrirani prijevoz putnika, konferenciji je prisustvovao Ivan Šimunec, koji je također održao izlaganje o samom Master planu IPP i njegovom sadržaju. Kako je u svom izlaganju istaknuo, jedan od ciljeva Master plana je javni prijevoz u kojem bi sva vozila bila objedinjena u zajednički, učinkoviti i sigurni prometni sustav, u kojem bi se uvele zajedničke tarife i jedinstvene (zajedničke) vozne karate. Svakako tu je i povezivanje javnog prijevoza s najjednostavnijim oblicima mobilnosti kao što su vožnja biciklom, ali i pješačenje što čini stup ekološke, energetske i infrastrukturne prednosti, čemu ovi prostori i teže.

Na konferenciji u Varaždinu bio je i voditelj projekta iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Branko Mihalić, koji je napomenuo da se do završetka provedbe projekta još uvijek mogu unijeti izmjene u Master plan te da je izrada istog uvjet za kasniju provedbu prometnih projekata.

Ulaganje u budućnost

Projekt  sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj
/ Sadržaj ove publikacije je odgovornost Varaždinske županije.